Welkom bij het Fibrocentrum

Ontstaan Fibrocentrum

In 2011 kwam ik als psycholoog voor het eerst in aanraking met cliënten die de diagnose fibromyalgie hadden. Het was voor mij nog een onbekende aandoening en ik liet mij vertellen dat het chronisch was en dat je er mee moest leren leven. De medisch specialisten wisten immers niet wat de lichamelijke oorzaak van de aanhoudende pijn en vermoeidheid was.

Missie Fibrocentrum

Het lukte me niet om me daarbij neer te leggen. Het was schokkend om te horen hoeveel pijn de mensen hadden en dat ze er soms radeloos van werden. Zeker als artsen hen vertelden dat het tussen de oren zou zitten. Het is dan niet vreemd dat je uiteindelijk aan jezelf gaat twijfelen, je zorgen maakt om de toekomst en somber wordt. Er moest een oplossing komen. Daarom besloot ik uiteindelijk om in 2013 zelf een centrum op te richten om samen te werken met universiteiten en ziekenhuizen. Met als doel fibromyalgie te onderzoeken, patronen te ontdekken en fibromyalgie therapie te verbeteren.

Fibromyalgie ontrafelen

Het eerste wat ik deed was proberen om patronen te ontdekken. En wat bleek? Mensen met fibromyalgie waren vaak hooggevoelig voor emoties. Ze waren snel emotioneel, hadden een intens gevoelsleven, werden snel geraakt door muziek, natuur en kunst, kunnen gemakkelijk meehuilen bij een film, zijn sfeergevoelig en voelen spanningen gemakkelijk aan. Verder waren ze erg zorgzaam maar streng voor zichzelf. Daarbij zijn ze geregeld perfectionistisch en willen ze graag controle houden en veel volgens de regels doen. Ook bleken ze flinke doorzetters te zijn die vaak te veel hooi op hun vork namen.

Verbetering klachten

We zien in ons centrum een verbetering van de klachten als er aan bovenstaande punten gewerkt wordt. Met onze fibromyalgie behandeling zal de pijn en vermoeidheid niet verdwijnen maar ze nemen wel af. Helaas kan niemand ter wereld de pijn en vermoeidheid van fibromyalgie wegnemen maar met elkaar kunnen we het wel draaglijker maken.

“Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.”– Ralph Waldo Emerson

Kwaliteitsstatuut Fibrocentrum

Bekijk Kwaliteitsstatuut Fibrocentrum

Erkenning van de ziekte fibromyalgie

Fibromyalgie werd in 1987 door de American Medical Association als ziekte erkend en in 1993 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgenomen in de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de ICD-10, waardoor de aandoening een officiële classificatie kreeg. Desondanks wordt fibromyalgie in Nederland nog niet officieel erkend. Dit komt mede doordat er geen eenduidige oorzaak voor fibromyalgie is gevonden. Het leidt vaak tot ontkenning van het ziektebeeld door artsen, werkgevers en de eigen omgeving. Bij het Fibrocentrum, de fibromyalgie specialist, zijn we er van overtuigd dat fibromyalgie een ziekte is die serieus genomen moet worden! Vindt u het ook belangrijk dat de ziekte fibromyalgie officieel wordt erkend in Nederland? Teken dan de petitie door op onderstaande button ‘Erken Fibromyalgie’ te klikken.

Erken Fibromyalgie

Lees meer over Fibromyalgie

maak-een-afspraak

Maak een afspraak en krijg weer grip op de pijn en vermoeidheid