18 fibromyalgie pijnpunten

Kenmerkend voor fibromyalgie is de chronische wijdverspreide pijn. Hoewel de pijn door het hele lichaam kan voorkomen, zijn er specifieke plekken waar veel mensen met fibromyalgie pijn ervaren. Deze gevoelige plekken worden wel de tenderpoints of drukpunten genoemd. Het American Collage of Reumatology (ACR), het instituut dat diagnostische criteria voor fibromyalgie heeft opgesteld, beschrijft 18 tenderpoints die onder andere te vinden zijn in de nek, de onderrug en de knieën. Bij het uitoefenen van druk op deze punten, wordt een duidelijke pijn ervaren.Fibromyalgie Tenderpoints

Verschil tussen tenderpoints en triggerpoints

Het is goed om te weten dat we hier echt de tenderpoints bedoelen en niet de triggerpoints. Triggerpoints zijn spierknopen die alleen pijn doen bij stevige druk, de pijn straalt niet uit en de triggerpoints zijn enkel aanwezig op een beperkt aantal vaststaande plekken in het lichaam. De fibromyalgie tenderpoints kunnen al pijn doen bij zeer lichte druk, de pijn kan uitstralen en de tenderpoints kunnen overal in het lichaam voorkomen.

Fibromyalgie en Tenderpoints

Heb je je weleens afgevraagd wie er heeft bepaald dat je fibromyalgie hebt als 11 van de 18 tenderpoints pijn doen? Waarom heb je geen fibromyalgie als je bij 9 of 10 tenderpoints pijn ervaart? Zou het misschien niet beter zijn om een glijdende schaal te hebben in plaats van een alles of niets diagnose? Ironisch genoeg waren deze criteria van de fibromyalgie drukpunten tenderpoints nooit bedoeld om vast te stellen of iemand fibromyalgie heeft! Het was meer een hulpmiddel om tijdens een wetenschappelijk opgezet onderzoek onderscheid te maken in wie wel en wie niet mee mocht doen met het onderzoek. Daarna zijn deze criteria van de drukpunten telkens overgenomen in vervolgonderzoeken en op deze manier werd het gebruikelijk om fibromyalgie ermee te diagnosticeren.

Aanpassing fibromyalgie diagnose

Sinds december 2010 heeft de American College of Reumathology deze alles of niets diagnose aangepast. Door deze aanpassingen worden de verschillende symptomen die de problematiek van fibromyalgie kenmerkt beter in kaart gebracht. De fibromyalgie tenderpoints spelen nog steeds een belangrijke rol in vele landen en het zal daarom nog even duren voordat de nieuwe diagnostische criteria in elk land is ingeburgerd.

Lees meer over Fibromyalgie

diagnose

Hoe wordt de diagnose Fibromyalgie gesteld?

test-online

Doe de fibromyalgie zelftest