2020 komt er bijna aan en dat betekent dat we weer kritisch naar onze zorgverzekering kunnen gaan kijken. Als je fibromyalgie hebt dan is een goede keuze uiterst belangrijk! Wij proberen door middel van dit artikel deze keuze wat te vergemakkelijken. Maar pas op, dit is een algemeen verhaal! Zie dit daarom meer als een duwtje in de goede richting. Uiteindelijk ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk met welke zorgverzekeraar je in zee gaat, passend bij jouw persoonlijke situatie.

Behandelingen

Op welke behandelingen zou je je kunnen richten in 2020? De landelijke vereniging voor fibromyalgie, de FES (fibromyalgie en Samenleving) heeft op haar website o.a. de volgende behandelmogelijkheden staan:

Fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, medische fitness, psychische hulp en diëtetiek.

Fibromyalgie is een chronische ziekte waardoor je door de jaren heen behoefte kunt hebben aan de nodige zorg. Daardoor is het goed om te weten of bovenstaande behandelingen vergoed worden door je zorgverzekeraar. Natuurlijk heeft niet ieder persoon behoefte aan deze behandelingen. Misschien ben je tot de conclusie gekomen dat fysiotherapie bij jou niet werkt maar dat je wel veel baat hebt bij oefentherapie. Anderen zweren juist bij wekelijkse fysiotherapie en hebben oefentherapie afgeschreven. Kortom, de keuze voor een zorgverzekering is erg persoonlijk.

Algemene tips 

Wist je dat je officieel tot 1 februari 2020 de tijd hebt om van zorgverzekeraar te wisselen? Je moet dan wel voor 1 januari 2020 je huidige zorgverzekering opzeggen.

Je hoeft trouwens niet al je pakketten bij één zorgverzekeraar in te schrijven. Het is ook mogelijk om je basisverzekering bij bijvoorbeeld VGZ te hebben en je aanvullende verzekering bij de DSW.

Kijk eens of je een collectief contract kunt regelen. Collectieve contracten zijn gesloten met je werkgever, vakbond, verenigingen of de stad waar je woont. Als je geluk hebt kun je door een collectief contract in 2020 maximaal 5 procent korting krijgen.

Kies voor een goedkoper merk in plaats van het dure “moedermerk’. Een voorbeeld van een moedermerk is bijvoorbeeld Achmea. Onder Achmea vallen hun andere merken zoals Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Avero Achmea en Interpolis. Op deze manier zijn er eigenlijk maar 4 grote merken; Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Samen hebben zij in 2019 een marktaandeel van 86%.

Het fijne van de goedkopere merken van een moedermerk is dat de basisverzekeringen vaak hetzelfde zijn. Alleen de aanvullende verzekeringen verschillen.

Pas echter wel op voor de zogenaamde budgetpolissen. Ze zijn uiteraard goedkoper maar het nadeel daarvan is dat je keuzevrijheid behoorlijk beperkt wordt. Je kunt met zo’n verzekering bijvoorbeeld niet naar elk ziekenhuis die je wilt.

Kies je voor een aanvullende verzekering probeer dan een pakket te kiezen die meerdere behandelingen dekt die je komend jaar nodig hebt. Alleen voor bijvoorbeeld een diëtist een aanvullende verzekering nemen zorgt ervoor dat je je geld er niet uit kan halen.

Waar selecteer je op?

Wat is voor jou het belangrijkste? Gezondheid, kosten, keuzevrijheid, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid of kies je voor gemak? Iedereen zit anders in elkaar en zal daardoor andere keuzes maken. Bedenkt dus goed hoe jij als persoon in elkaar zit en wat je het belangrijkste vindt.

De waaghalzen onder ons zullen hun eigen risico op maximaal zetten en geen aanvullende verzekering kiezen. Heb je fibromyalgie dan is dit zeker niet aan te raden!  Weet je dat je elk jaar door je eigen risico heen bent dan zul je natuurlijk nooit het bedrag van je eigen risico op het maximale tarief van 885 euro zetten. Je snijdt jezelf daardoor alleen maar in de vingers.

Vind je het belangrijk dat jij zelf kunt bepalen naar welk ziekenhuis of behandelaar je gaat? Kijk dan naar een verzekering die je die vrije keuze biedt. Het is dan belangrijk dat je verzekering ook ziekenhuizen en behandelaren vergoedt waarmee de zorgverzekeraar geen contracten heeft.

Heb je maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan? Kies dan niet voor de zorgverzekeraars die miljoenen hebben gestoken in medicijnfabrikanten die schandalig hoge bedragen vragen voor hun medicijnen. Helaas heeft VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis dit gedaan. VGZ heeft in 2018 hun aandelen in perverse medicijnfabrikanten verkocht.

Kosten

Helaas laten de cijfers zien dat de zorgkosten elk jaar stijgen. De komende jaren zal dat niet anders zijn en zullen we te maken krijgen met steeds hogere premies. In 2018 waren de kosten per persoon 5.805 euro. De verwachting is dat deze kosten nog wel een tijdje zullen doorstijgen.

Volgens de zorgwijzer die 64 verzekeringen vergelijkt kost de basisverzekering in 2020 tussen de 101,95 (ZEKUR) en 142,95 (De Amersfoortse). Tel hierbij de jungle aan aanvullende verzekeringen bij op en je kunt gemakkelijk voor een keuze staan van miljoenen mogelijkheden. Geen wonder dat maar een klein deel van Nederland kiest om over te stappen. Misschien is het toch goed om het dit jaar te overwegen want volgens de Volkskrant kun je 40 euro per persoon besparen!

Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt alleen bij spierziekten of een aantal chronische ziekten vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dus al snel een aanvullende verzekering nodig als je kiest voor fysiotherapie.

Weet je zeker dat je onbeperkt fysiotherapie per jaar nodig hebt dan is het goed om de verzekeringen van ONVZ (topfit), PNOzorg (top) en VvAA (top) te bekijken. Dit zijn namelijk de ENIGE drie zorgverzekeraars die onbeperkt fysiotherapie aanbieden. Er vindt dan wel een medische selectie plaats. De kosten van een volledig pakket van deze drie is gemiddeld 752,96.  

Oefentherapie

In de meeste gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig als je oefentherapie wilt. De vereniging van oefentherapie verwijst naar de diverse vergelijkingssites omdat de keuze wederom enorm is. Bedenk voor jezelf waarop je wilt selecteren. Als je kiest voor de meeste behandelingen dan is het pakket Zorg voor zorg + extra 3 van IZZ de beste met maximaal 52 behandelingen per jaar voor een bedrag van 104,65 per maand. Eén van de goedkopere opties is Just een merk van CZ waarbij je maximaal 4 behandelingen per jaar krijgt voor 3 euro per maand.

Ergotherapie

Ergotherapie zit gelukkig wel in de basisverzekering. Iedereen heeft per jaar recht op 10 uur ergotherapie. Voor aanvullende ergotherapie geven PNOzorg en VvAA een 100% vergoeding. De kosten komen dan uit op 140,60 per maand. Wil je rond de 10 euro kwijt zijn dan kun je kiezen voor verzekeringen van Univé en VGZ. Voor dat geld krijg je voor maximaal 5 uur per jaar een vergoeding van 100%. De ergotherapeuten moeten dan wel een contract hebben met de genoemde verzekeraars anders valt de dekking lager uit.

Medische fitness

Medische fitness zit dan weer niet in de basisverzekering. Voor deze optie hebben we een aanvullende verzekering nodig. De Friesland (Achmea), National Academic (IptiQ) en Promovendum (IptiQ) bieden vergoedingen voor medische fitness. Promovendum is met 8,90 euro de goedkoopste optie en National Academic de duurste met 59,95. De pakketten bieden korting of gehele vergoeding op de contributiekosten van de fitness.

Psychische hulp

Psychische hulp in het kader van basis- of gespecialiseerde GGZ wordt vergoed vanuit de basisverzekering. In de regel krijg je meer vergoed als GGZ-instellingen een contract hebben met zorgverzekeraars. Hebben ze geen contract dan vergoeden de verzekeraars een bepaald percentage. Dat is voor elke zorgverzekering anders. Zilveren kruis vergoed voor psychologen die geen contract hebben 75% van het gemiddelde tarief van hun gecontracteerde zorgverleners. Ook Menzis vergoedt 75%. VGZ en Zorg en Zekerheid doen het al een stuk beter en vergoedt 80% van het gemiddelde tarief. CZ zorgkeuzepolis vergoedt maar liefst 100%.

Over het algemeen kun je bij iedere zorgverzekeraar een pakket vinden die tussen de 75 en 100% vergoedt. Heb je een restitutiepolis? Dan wordt de psychische hulp sowieso voor 100% vergoed.

Diëtetiek

In de basisverzekering zit 3 uur dieetadvisering. De intake bij de diëtist duurt meestal een uur en de vervolggesprekken een half uur of korter. Je kunt dus per jaar rekenen op ongeveer 4 tot 6 gesprekken bij de diëtist. Als je je aanvullend wilt verzekeren voor een diëtist dan is het verstandig om een pakket te kiezen die ook bijvoorbeeld oefentherapie en ergotherapie dekt. Op deze manier haal je het maximale uit je zorgverzekering en betaal je niet te veel.

Conclusie

Het is zeker geen gemakkelijke opgave om de perfecte zorgverzekering te kiezen voor 2020. We hebben voor jou daarom de meest gangbare behandelingen voor fibromyalgie op een rijtje gezet. Als je van plan bent om diverse behandelingen in te zetten neem dan een aanvullend pakket die zoveel mogelijk van die behandelingen dekt. Kijk vervolgens welke zorgverzekering het beste bij je persoonlijkheid past.

Als je voor keuzevrijheid kiest dan zijn ONVZ en CZ Zorgkeuzepolis mooie opties.

Wil je zeker zijn dat je zorgverzekeraar zijn reserves eerlijk belegt? Dan kun je in principe 86% van de zorgverzekeraars afschrijven en kom je bij de kleinere zorgverzekeraars uit zoals Zorg & Zekerheid, DSW, ONVZ, A.S.R., IptiQ en EUcare.

Wil je zo min mogelijk betalen? Dan kom je bij de budgetpolissen uit.

Ben je gewoon hartstikke tevreden over je zorgverzekeraar? Blijf dan lekker zitten waar je zit!

We wensen iedereen veel succes met deze lastige keuze en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Bronnen

www.devolkskrant.nl
www.fesinfo.nl
www.geld.nl
www.independer.nl
https://nos.nl/artikel/2225687-zorgverzekeraars-beleggen-in-omstreden-medicijnfabrikanten.html
www.zorgwijzer.nl

Proclaimer: wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren.