Oxycodon en Fibromyalgie

Er was eens een familie die een pil uitvond die voor elke soort pijn effectief was, ongevaarlijk was en die niet verslavend was. Deze familie heette de Sacklers en werden dankzij deze pil multimiljardair en behoren nu tot de 120 rijkste mensen ter wereld. Ze zullen nog lang en gelukkig leven…

Bijwerkingen

Helaas werd dit sprookje voor miljoenen Amerikaanse burgers een nachtmerrie. Ze raakten verslaafd en ervaren ernstige bijwerkingen. Deze pil en soortgelijke pillen zijn zo gevaarlijk dat er dagelijks 50 Amerikanen aan sterven. De pil die de Sacklers ontwikkelde heet Oxycodon en werd in 2017 in Nederland aan 439.000 (!) mensen voorgeschreven.

Marketingstrategie

Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Het antwoord is simpel. In 1990 werd in het bedrijf van de Sacklers, Purdue Pharma, geopperd om Oxycodon in de markt te zetten als hun nieuwe pijnstiller. De Sacklers zette een leger van 1000 verkopers in, betaalden vooraanstaande artsen, universiteiten en lobbyisten. De betaalde artsen maakten rapporten waarin de positieve effecten van het middel overdreven werden en de gevaren geminimaliseerd werden. Met die zogenaamde wetenschappelijke rapporten konden ze onafhankelijke artsen overtuigen over de effectiviteit van het middel.
Hun plannetje liep gesmeerd. Het bedrijf betaalde als klap op de vuurpijl een vooraanstaande pijnspecialist in Amerika en het was niet veel later (1993) dat deze pijnspecialist Oxycodon ging aanprijzen.

Chronische pijn

De FDA keurde het middel goed ondanks dat het bedrijf geen resultaten liet zien over de verslavingsgevoeligheid. Dat was zeer ongebruikelijk. De werknemer van de FDA die het medicijn goedkeurde nam kort daarna ontslag bij de FDA en kwam twee jaar later bij de Sacklers in dienst.

In 1997 brachten de AAPM en de APS (de twee pijnverenigingen van Amerika) gezamenlijk naar buiten dat de pijnstiller ingezet kon worden bij chronische pijn. De voorzitter van de commissie die dit voor elkaar kreeg werd, zo later bleek, betaald door de Sacklers. Nu was alles geregeld. Het medicijn was goedgekeurd voor gebruik in Amerika en de pijnverenigingen en artsen hadden ze in hun zak. Daarbij strooide ze met geld bij diverse universiteiten, die altijd om geld verlegen zitten en blij zijn dat ze met het geld kunnen investeren.

Fibromyalgie

Doordat het medicijn nu op miraculeuze wijze was goedgekeurd voor chronische pijn kon het medicijn ook voor fibromyalgie en diverse andere ziekten in de markt worden gezet. Purdue Pharma, lanceerde dan ook één van de grotere marketing campagnes in de geschiedenis van de farmaceutische industrie. En met groot succes. Het middel werd voor elke pijn gepromoot en in een te hoge dosering en voor een te lange duur.

Eerlijke boodschap

De echte boodschap had moeten zijn dat dit middel aan zo weinig mogelijk mensen met een zo laag mogelijke dosering zou moeten worden voorgeschreven. Daarbij is het middel niet geschikt voor chronische pijn maar alleen geschikt bij pijn voor terminale kankerpatiënten. Helaas drong deze strategie ook door tot in Nederland. Ook hier werd met miljoenen gesmeten. Er werd flink reclame gemaakt waarbij werd gezegd dat het medicijn minder bijwerkingen had en veiliger was dan morfine. Terwijl Oxycodon twee keer sterker is dan morfine en lijkt op heroïne! Je krijgt er dus een euforisch gevoel van waardoor patiënten het lekker vinden om het middel te gebruiken.

Verslaving

Geen wonder dat de verslavingsgevoeligheid rond de 13% lag. De Sacklers hielden dit cijfer achter en vertelden hun verkopers dat het om een percentage van minder dan 1% ging. Gaan we uit van deze 13% dan laat een simpele rekensom zien dat in Nederland maar liefst 57.070 Oxycodon-verslaafden moeten rondlopen!
Gelukkig zijn er goede richtlijnen in Europa en in Noord Amerika die adviseren om dergelijke pijnstillers niet te gebruiken bij fibromyalgie. In 2013 en 2015 is in Amerika namelijk onderzoek gedaan waaruit bleek dat deze pijnstillers slechter waren in het behandelen van fibromyalgie dan gewone pijnstillers. Het bizarre is dat Oxycodon het lichaam uiteindelijk zelfs gevoeliger maakt voor pijn. Dit is dus allesbehalve een gezonde manier om pijn te bestrijden.

Behandeling

Wil je op een gezonde en veilige manier om leren gaan met de pijn, neem dan contact met ons op. Samen met je (huis)arts maken we een behandelprogramma waarbij je op een veilige manier de pijnmedicatie leert afbouwen en op een gezonde manier kunt werken aan je klachten.

Gebruik je geen medicatie en wil je mee doen aan een behandeling voor wetenschappelijk onderzoek dan kun je je hier aanmelden!

Proclaimer: wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren.

Bronnen:

De volkskrant
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-pijnstiller-oxycodon-heeft-zijn-onschuld-verloren~bd869f17/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gebruik-verslavende-pijnstillers-loopt-volgens-artsen-uit-de-hand~b8988d74/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-dokter-als-dealer-in-nederland-is-allang-sprake-van-een-stille-opioide-epidemie-~b7012083/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sterke-toename-overdoses-met-pijnstiller-oxycodon~b54bb16e/

The New Yorker
https://www.newyorker.com/magazine/2017/10/30/the-family-that-built-an-empire-of-pain

Cochrane Library
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012329/references#CD012329-bbs2-0003

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012329/references#CD012329-bbs2-0013
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012329/references#CD012329-bbs2-0071

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012329/references#CD012329-bbs2-0003