Mindfulness

Bent u snel gestrest? Kunt u moeilijk tot rust komen? Piekert u regelmatig of heeft u het gevoel dat uw hoofd vol zit? Dat de gedachtestroom geen einde kent? Valt u moeilijk in slaap? Als u iets hiervan in meer of minder mate herkent, kan het goed zijn dat mindfulness voor u uitkomst kan bieden. Hieronder leest u meer over wat mindfulness inhoudt.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het geven van bewuste aandacht aan de dingen zoals ze op dit moment zijn, zonder te oordelen. Deze omschrijving bevat drie belangrijke aspecten:

  • Bewuste aandacht: Richt je volle aandacht op één punt. Dit kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, maar ook een bepaald lichaamsdeel of een simpele taak (afwassen, strijken, stofzuigen). Gedachten hebben de neiging om alle kanten op te gaan en kunnen je op die manier rusteloos maken. Breng je aandacht daarom terug naar één punt, geef dat je volle aandacht en bewustzijn.
  • Op dit moment: Blijf met je gedachten in het hier en nu. Laat je gedachten niet afdwalen naar wat er gebeurd is in het verleden of wat je te wachten staat in de toekomst. Piekeren over het verleden of de toekomst kan destructief zijn, je aandacht richten op het moment heeft vaak juist een constructieve werking.
  • Zonder te oordelen: Neem hierbij een accepterende, vriendelijke, open houding aan. Geef je gedachten en gevoelens de ruimte zoals ze zijn, zonder ze te beschouwen als goed of fout. Het is zoals het is.

Wat is het resultaat van mindfulness?

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness leidt tot een beter welzijn en positieve effecten heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Op geestelijk gebied vermindert mindfulness piekeren, stressklachten, sombere en angstige gevoelens en gedachten. Mindfulness leidt tot een verandering in de manier waarop iemand naar zichzelf en het leven kijkt en erop reageert, door de houding van acceptatie die centraal staat in mindfulness. Op lichamelijk gebied zijn de effecten van mindfulness onder andere een verlaagde bloeddruk, vermindering van pijnklachten en moeheid, meer lichamelijke ontspanning en een beter slaappatroon. Stress zorgt juist voor de tegenovergestelde klachten, zoals een verhoogde bloeddruk, meer lichamelijke spanning en een slechter slaappatroon, waardoor de gezondheid aangetast wordt. Ook is aangetoond dat mindfulness goede effecten heeft bij de behandeling van psychische en medische problematiek. Deze veelbelovende resultaten van mindfulness komen echter niet vanzelf. Zoals er in de sport veel oefening en discipline nodig is om goede resultaten te behalen en te behouden, is er ook veel oefening en discipline nodig om de positieve effecten van mindfulness te ervaren en ervan te profiteren.

Voor wie is mindfulness?

Ieder mens kan mindfulness gebruiken en kan er baat bij hebben. Zeker in een prestatiegerichte maatschappij waarin veel mensen het druk hebben en we in hoge mate blootgesteld worden aan prikkels die onze aandacht afleiden, kan mindfulness goede effecten hebben op gezondheid en welbevinden. Mensen die veel piekeren, zich rusteloos of chaotisch voelen in hun hoofd, vaak gestrest zijn, negatief denken of overspoeld worden door een stroom aan gedachten hebben het meeste baat bij mindfulness. Hetzelfde geldt voor mensen met psychische of medische klachten, zoals depressie, angst, chronisch vermoeidheidssyndroom en kanker. Bij het Fibrocentrum zien we dat de meeste mensen met fibromyalgie of andere klachten veel profijt hebben van mindfulness.

Hoe gebruik ik mindfulness?

Op internet is een veelheid aan mindfulnessoefeningen te vinden in de vorm van uitgeschreven oefeningen, You Tube filmpjes of MP3 bestanden. Er zijn ook apps te downloaden die mindfulness oefeningen bevatten, zoals de gratis VGZ app. Beschikbaar voor iPhone (App Store) & Android (Google Play Store).
Daarnaast worden er op verschillende plaatsen mindfulness trainingen en cursussen gegeven. Bij het Fibrocentrum is mindfulness een belangrijk onderdeel van de behandeling, waarbij de oefeningen aansluiten bij de klachten van de cliënt en er persoonlijke begeleiding geboden wordt bij de mindfulness oefeningen.

Bronnen:

– Marchand, W. R. (2012). Mindfulness-based stress reduction, mindfulness-based cognitive therapy, and Zen meditation for depression, anxiety, pain, and psychological distress. Journal of Psychiatric Practice, 18, 233-252.
– Merchant, W. R. (2013). Mindfulness meditation practices as adjunctive treatments for psychiatric disorders. Psychiatric Clinics of North America, 36, 141-152.
– Fiorback, L. O. (2012). Mindfulness and bodily distress. Danish Medical Journal, 59: B4547
– Williams, M., & Teasdale, J. (2007). Mindfulness en bevrijding van depressie – Voorbij chronische ongelukkigheid. Nieuwezijds B.V.: Amsterdam.
– http://aandachttraining.info/waarom-werkt-mindfulness.html
– http://www.gezondheidsnet.nl/tags/mindfulness