Fibromyalgiepatiënten hebben een unieke darmflora

Voor het eerst hebben wetenschappers (Minerbi et al., 2019) een samenhang gevonden tussen bepaalde darmbacteriën en fibromyalgie. Zouden we fibromyalgie kunnen verminderen door onze darmflora te beïnvloeden?

Darmflora

Wat is dat eigenlijk, je darmflora? Het woord ‘darm’ wordt in Nederland al gebruikt sinds 1240 en betekent spijsverteringskanaal. Dat wisten we natuurlijk al. Maar waar bestaat de flora uit? De darmflora of microbioom zijn alle goede en schadelijke darmbacteriën bij elkaar. De goede bacteriën helpen ons om het eten te verteren zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in ons lichaam. Ook zorgen zij ervoor dat we beschermd zijn tegen de schadelijke bacteriën. Onze darmflora kan uit balans raken. We merken dit aan problemen met de stoelgang zoals diarree of verstopping. In dat geval hebben de schadelijke bacteriën zich te veel vermenigvuldigd. Een disbalans in de darmen kan ontstaan door een infectie, ziekte, bestraling, operatie, verkeerde voeding of medicatie zoals Tramadol en Diclofenac.

Ziekten

Het belang van de gezondheid van ons darmstelsel is lange tijd onderschat. Pas recent zijn wetenschappers bezig om de darmflora in kaart te brengen. De bacteriën in de darmen worden namelijk in verband gebracht met verschillende ziektes, mentale en emotionele problemen en onze gezondheid in het algemeen. Geleidelijk werden er door onderzoekers verbanden gevonden tussen verschillende soorten darmbacteriën en lichamelijke klachten. Door deze wetenschappelijke bevindingen was het te verwachten dat fibromyalgiepatiënten waarschijnlijk een andere darmflora hebben dan mensen zonder deze ziekte.

Uniek

Een team van Canadese onderzoekers van McGill University, Université de Montréal en onderzoeksinstituut van het McGill University Health Centre hebben dit bevestigd. Ze hebben ontdekt dat de samenstelling van de darmflora bij fibromyalgiepatiënten daadwerkelijk anders is dan bij mensen zonder fibromyalgie. Uit hun onderzoek kwam verder naar voren dat hoe meer bacteriën van een bepaalde soort aanwezig was in de darmen hoe heviger de klachten kunnen zijn. Daarbij merkten zij op dat er van bepaalde soorten bacteriën juist een te kort was. De onderzoekers hebben zelfs een lijst van 19 bacteriën kunnen samenstellen die in vergelijking met mensen zonder fibromyalgie veel vaker voorkwamen in hun darmen! Bij de mensen zonder fibromyalgie vonden ze andere bacteriën die in vergelijking met de fibromyalgiepatiënten in grote mate aanwezig was.

Oorzaak?

We moeten er met stelligheid bij zeggen dat als wetenschappers een samenhang vinden tussen darmbacteriën en fibromyalgie dat dat zeker niet betekent dat deze bacteriën fibromyalgie veroorzaken! Om dit goed uit te leggen geven we het volgende voorbeeld. Stel, onderzoekers ‘ontdekken’ dat als er meer ijsjes verkocht worden in Nederland dat er dan ook meer verdrinkingen zijn. Dit is een duidelijk voorbeeld van samenhang. Telkens zien we door de jaren heen dat dit klopt. Meer ijsjes = meer verdrinkingen. Wetenschappers noemen dit samenhang of correlatie. Maar je snapt wel dat de overheid niet de beleidsregel gaat invoeren om ijssalons te sluiten om verdrinkingen te voorkomen! Dat zou totaal nutteloos zijn. Je voelt het al aankomen, het warme weer zorgt ervoor dat we meer ijsjes kopen én dat mensen vaker gaan zwemmen en kunnen verdrinken. We kunnen hier nog dieper op ingaan maar dat is meer de taak van de statistici onder ons. Duidelijk is in ieder geval dat we na één klein onderzoek over fibromyalgie en darmflora nog geen conclusies kunnen trekken.

Aan de slag

Wel wordt het belang onderstreept van meer onderzoek naar onze darmen en eetgewoonten. Want als we onze darmflora willen beïnvloeden dan zullen we allereerst naar ons voedingspatroon moeten kijken. Wat eten we precies en welke gevolgen heeft dat op onze darmen en uiteindelijk op ons lichaam? Dit zijn interessante vragen die het Fibrocentrum graag zou willen beantwoorden. Voordat we dat kunnen doen is er eerst meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Wil je nu al aan de slag met je darmen? Maak dan hier een afspraak met één van onze diëtisten!

Bronnen:
Amir Minerbi, Emmanuel Gonzalez, Nicholas Brereton, Abraham Anjarkouchian, Ken Dewar, Mary-Ann Fitzcharles, Stéphanie Chevalier, Yoram Shir. “Altered Microbiome Composition in Individuals with Fibromyalgia.” PAIN (Published online ahead of print: June 18, 2019) DOI: 10.1097/j.pain.0000000000001640

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201906/unique-gut-microbiome-composition-may-be-fibromyalgia-marker

http://www.psyblog.nl/2014/02/06/correlatie-causaliteitijsjes-piraten-en-de-media/

https://www.mlds.nl/gezonde-buik/hoe-werkt-de-spijsvertering/

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/t/tramadol

Proclaimer: wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren.