Fibromyalgie en ontzuren

De Volkskrant schreef er meer dan een jaar geleden al over. Het ontzuren om zogenaamde zuurresten van onze voeding te verwijderen uit het lichaam om ziekten terug te dringen of te genezen is nutteloos.

Geen wetenschappelijk bewijs

Tanis Fenton, wetenschapper aan de universiteit van Calgary rekende in 2011 definitief af met lichaamsontzuring als therapie. Ze onderzocht talloze wetenschappelijke onderzoeken die gebruik maakten van een ontzuringsdieet. Het idee dat bepaalde voedingstoffen afvalzuren maken die ziektes veroorzaken zoals fibromyalgie, kanker of botontkalking bleek niet te kloppen.

Claims fibromyalgie

De oorzaak van ziekten ligt dus niet in de verzuring van het lichaam. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek die zegt dat er bij fibromyalgie sprake is van verzuring of een te lage pH-waarde. Er is al helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat een ontzurend dieet de klachten bij fibromyalgie verlaagt. Medisch specialisten en wetenschappers zoeken namelijk nog altijd naar de oorzaak van fibromyalgie. Het is dan ook ongelofelijk om te lezen dat bepaalde websites claimen dat de oorzaak van fibromyalgie in de verzuring van het lichaam ligt en dat de klachten afnemen als je een ontzurend voedingspatroon volgt.

Zuur-base fantasie

Kennis over de zuur-basebalans is dus geen wetenschappelijke kennis. Het is eerder een manier van commerciële verkopers om hun producten aan de man te brengen. Maak je uitzonderlijke gezondheidsclaims dan moet je dat kunnen onderbouwen met uitzonderlijk wetenschappelijke resultaten. Maar vele goudzoekers storen zich hier niet aan en blijven hun producten verkopen in de vorm van basische of alkaline thee, druppels, groene zakjes, shakes, baden en kookboeken.

Fibromyalgie aanpakken

Een leven zonder fibromyalgie bereik je niet door te ontzuren. Fibromyalgie structureel aanpakken door te ontzuren gaat dus niet werken. Er is geen sprake van verzuring. Fibromyalgie is een ernstige en complexe lichamelijke ziekte. Het is een chronische ziekte en dat betekent dat je er in principe niet van kan herstellen en dat de klachten niet terug te dringen zijn.

Verleidingen

Laat je dus niet verleiden door pseudowetenschappelijke verhaaltjes, artikelen, testimonials, reviews, plaatjes en grafieken die vervolgens gekoppeld zijn aan ontzurende producten. Voedsel kan de zuurgraad van het bloed niet beïnvloeden. Wel kan het je urine beïnvloeden maar dat maakt voor je gezondheid niets uit. De zuurbalans herstellen heeft daarom geen zin. Een verzuringstest of pH-strips in je urine dopen is daarom net zo nutteloos. Laat je liever informeren door een arts als je op zoek bent naar effectieve behandelingen.

Effectieve behandelingen

De meest recente onderzoeken over fibromyalgie wijzen namelijk niet naar verzuringsklachten als de oorzaak van chronische pijn en vermoeidheid maar naar het gesensitiseerde zenuwstelsel, de hersen-darm-as en het immuunsysteem.
Hein Moens, reumatoloog en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor de Reumatologie, vertelt aan EenVandaag dat een oplossing of genezing niet bestaat. Wat zijn wel effectieve behandelmethoden? Beweging, oefeningen en leren omgaan met de pijn, dat is effectief, aldus Moens.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Fibrocentrum werkt samen met de Universiteit Leiden om wetenschappelijk te onderzoeken welke behandelingen wel effectief zijn. Wil je een bijdrage leveren aan dit onderzoek en wil je graag beter in balans komen, lees dan hier verder!


Bronnen:
De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kun-je-te-zuur-zijn-~b9ae289a/

EenVandaag
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/fibromyalgie-je-moet-het-leren-accepteren/

Zuurbase-dieet (alkaline dieet) heeft geen effect
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-41

https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010438.long

Voorzitter Nederlandse vereniging voor de Reumatologie
https://www.nvr.nl/nieuwe-voorzitter-nederlandse-vereniging-voor-reumatologie