
Hoe vaak komt fibromyalgie voor?
Verschillende onderzoeken in Europa en Amerika schatten het percentage van mensen met fibromyalgie tussen de 2% en 2,9%. Dat betekent dat er in Nederland ongeveer 40.000 mensen te kampen hebben met symptomen van fibromyalgie zoals gewrichtspijnen, spierpijnen, vermoeidheid en pijnlijke tenderpoints.
Verschil reuma en fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie hebben symptomen die lijken op reumaklachten en daarom moet er eerst bekeken worden of er sprake is van reuma. Maar wanneer is er sprake van reuma en wanneer van fibromyalgie?
Reuma op zich is een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende aandoeningen. Om het gemakkelijker te maken is reuma ingedeeld in 3 groepen; ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.
- Bij ontstekingsreuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen in het lichaam.
- Bij artrose raakt het kraakbeen in de gewrichten beschadigd
- Bij wekedelenreuma zit het probleem in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten
Het reumafonds heeft fibromyalgie ingedeeld bij de wekedelenreuma. De reumatoloog bedoelt met reuma vooral de ontstekingsreuma (reumatoïde artritis). De reumatoloog gaat op zoek naar de reumafactor in het bloed. De reumafactor is het antilichaam dat zich richt op het eigen weefsel en dat aanvalt. Hierdoor ontstaat de ontsteking. De reumatoloog kijkt verder in het bloed naar andere afwijkende waarden die op reumatoïde artritis kunnen duiden. Vindt de reumatoloog geen opvallende waarden en is er ook geen sprake van artrose dan onderzoekt de reumatoloog de tenderpoints. Er zijn 18 tenderpoints op het lichaam die de reumatoloog indrukt om te bekijken of deze plekken pijn doen. Als er minimaal 11 plekken als pijnlijk worden ervaren dan heeft de reumatoloog een aanwijzing voor fibromyalgie.
Oorzaak fibromyalgie
Net zoals bij fibromyalgie is de oorzaak van reuma onbekend. Daardoor is zowel fibromyalgie als reuma niet te genezen. Door een goede multidisciplinaire behandeling zijn de klachten wel vaak te verminderen.
Multidisciplinaire behandeling
De Amerikaans, Duitse en Europese richtlijnen voor het behandelen van reuma en aanverwante aandoeningen stellen dat een multidisciplinaire behandeling het meest effectief is in het verminderen van de symptomen. Een multidisciplinaire fibromyalgie behandeling bestaat volgens deze richtlijnen in ieder geval uit educatie, lichamelijke oefeningen, medicatiemanagement en cognitieve gedragstherapie. Om een dergelijke behandeling goed uit te kunnen voeren worden er in het multidisciplinaire behandeltraject hulpverleners ingezet die in bovengenoemde gebieden zijn opgeleid. Daarom bestaat het team van hulpverleners vaak uit fysiotherapeuten, een medisch specialist en psychologen.