Coronavirus en Fibromyalgie-min

Coronavirus COVID-19 heerst over de planeet. De straten zijn uitgestorven, scholen zijn dicht en zelfs in Nederland met een voedselexport van 24,7 miljard zijn sommige schappen leeg door het kuddegedrag van de hamsterende Nederlanders. Dit is niet het begin van een science fiction film zoals ‘I am Legend’ of ‘World War Z’ maar bittere realiteit. De overheid heeft een speciaal informatienummer in het leven geroepen waar verpleegkundigen, andere zorgprofessionals en vrijwilligers van 8:00 tot 20:00 bereikbaar zijn.

Afdelingen van ziekenhuizen worden ontruimd om genoeg capaciteit te hebben voor de geïnfecteerden. Een aantal landen hebben zelfs hun grenzen gesloten. De beurzen zijn wereldwijd gekelderd. De paniek op de beurs was zo hevig dat er het grootste verlies sinds zwarte maandag (19 oktober 1987) werd genoteerd. Niet alleen mensen met aandelen worden hard geraakt, ook de pensioenfondsen krijgen een flinke dreun in het gezicht. Kortom, dit raakt ons financieel allemaal. Maar hoe zit het met onze gezondheid? Moet je extra maatregelen nemen als je fibromyalgie hebt?

Bellen met de hulplijn

“U bent verbonden met het informatienummer van het Coronavirus, u kunt veel informatie vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus. Wilt u een medewerker spreken blijf dan aan de lijn. U bent verbonden met het informatienummer, al onze medewerkers zijn momenteel in gesprek. Het is erg druk. U kunt ook kijken op rijksoverheid.nl/coronavirus of het later nog eens proberen”. Tuut, tuut, tuut….

Okay, niet veel wijzer geworden. Laten we de tip opvolgen en kijken wat er op de genoemde website te lezen valt. Op de website vinden we veel informatie. Het Coronavirus zorgt voor koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Ik ben ziek. Heb ik het Corona virus?

Heb je:

  • Verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius
  • Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
    • Italië
    • Oostenrijk
    • Noordrijn Westfalen (Duitsland)
    • Madrid (Spanje)
    • China (inclusief Hong Kong)
    • Zuid Korea
    • Iran

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn.

Worden je klachten erger:

  • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius).
  • Je moet hoesten of je bent benauwd.

Dan moet je wel bellen met de huisarts.

Vraag en antwoord

Met deze uitstekende informatie kunnen we al heel veel. Maar wat als je fibromyalgie hebt? Loop je dan meer gevaar? We bellen nogmaals met het informatienummer en krijgen gelukkig nu wel iemand aan de lijn.

Goedemorgen u belt met het informatienummer over het Coronavirus.

-Goedemorgen, ik heb fibromyalgie, val ik dan onder een risicogroep?

In principe zou het niet erger moeten zijn voor u. Het Coronavirus is in principe een griepje. Het is niet dodelijk.

-Ik val niet onder een risicogroep als ik een auto-immuunziekte heb?

Nee, in principe niet.

Moet ik thuisblijven als ik fibromyalgie heb?

-Als je het Coronavirus niet hebt kun je gewoon blijven werken.

Kan ik gewoon naar mijn behandelingen blijven gaan?

-Zolang de fysiotherapeut of andere behandelaar niet ziek is kun je gewoon naar je behandelafspraak komen.

Bedankt voor de informatie!

Na het bezoek aan de website van de overheid en het gesprek via het informatienummer zijn we te weten gekomen dat we thuis moeten blijven als we verkoudheidsklachten hebben, als er sprake is van verhoging tot 38 graden en als we in contact zijn geweest met een Coronapatiënt of in een risicogebied zijn geweest. Worden de klachten erger dan moet je contact opnemen met je huisarts.

Risicogroepen

Toch ben ik er nog niet gerust op. Want wanneer val je dan wél in een risicogroep? Ik besluit nog een keer te bellen en gelukkig krijg ik al snel iemand aan de lijn. Dit keer spreek ik een wijkverpleegkundige, die vandaag (15 maart 2020) wordt ingezet voor het informatienummer van het Coronavirus en zich al een slag in de rondte heeft gewerkt om heel Nederland te woord te staan. Zij vertelt het Fibrocentrum het volgende:

“Mensen vallen in een risicogroep als je een indicatie hebt voor een influenza vaccinatie. Dit zijn onder andere mensen met hart en vaatziekten, diabetes, COPD en astma. Mocht je zelf bijvoorbeeld astma hebben en je werkt met risicogroepen dan zal de bedrijfsarts een beslissing moeten maken of je naar werk mag. Gebruik je veel medicatie die het immuunsysteem verzwakken, dan val je ook binnen de risicogroep”.

Percentages

In Nederland overlijden vooral de ouderen die al ziek waren aan Corona. Met ouderen bedoelen we dan vooral de mensen boven de 80. Zij hebben een kans van 14,8 procent op overlijden. Hoe jonger je bent hoe lager dit percentage wordt. Ben je onder de 10 dan is het percentage zelfs 0%. Heb je geen onderliggend lijden, met andere woorden je hebt geen enkele ziekte? Dan is de kans op een sterfgeval door Corona 0,9%. Deze percentages kunnen in werkelijkheid nog lager uitvallen. Verder blijkt er uit de cijfers dat mannen meer kans hebben om te sterven door Corona dan vrouwen.

Dodelijk

Het virus kan dodelijk zijn omdat het een ontsteking in de longen kan veroorzaken die er uiteindelijk voor kan zorgen dat de organen waaronder het hart niet meer genoeg zuurstof krijgt. Het lichaam kan verzwakt raken waardoor ook bacteriën hun kans schoon zien. Aan al deze complicaties kan een verzwakt persoon overlijden. Tot nu toe (zondagmiddag 15 maart 2020) zijn er twintig mensen overleden aan het virus.

Voorzorgsmaatregelen

De ontwikkelingen volgen zich nu snel op en wat we in dit artikel hebben weergegeven kan al binnen enkele uren veranderd zijn. Zoals het er nu naar uitziet zal alles worden aangescherpt. We kunnen ons dus opmaken voor een situatie waarin we vooral thuis zullen moeten verblijven. Wat kunnen we verder doen? Het immuunsysteem is erg belangrijk voor onze verdediging tegen ziekten, bacteriën en virussen. Maak een afspraak met onze diëtisten om aan de slag te gaan met je fibromyalgieklachten en het versterken van je immuunsysteem. Mocht je ook behoefte hebben aan de nieuwste informatie om met je chronische pijn en vermoeidheid om te leren gaan dan is ons online werkboek voor jou de juiste keuze. Het Fibrocentrum blijft online en telefonisch doorgaan met behandelen. Ons online team staat voor je klaar!

Bronnen:

Informatienummer van het Corona virus 0800-1351

www.rijksoverheid.nl/coronavirus

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5045171/corona-update-5-dagelijks-coronavirus-risico-risicogroep

https://www.trouw.nl/binnenland/wat-betekenen-de-nieuwste-rivm-cijfers-voor-u~beda9bf0/

https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/voor-wie-is-griepprik

Proclaimer: wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren. De tekst in dit artikel is geen medisch advies. Raadpleeg altijd uw arts. Volg de websites van de overheid voor de nieuwste ontwikkelingen.