Mogelijke biomarkers voor fibromyalgie ontdekt

Fibromyalgie (FM) of weke delen reuma wordt door de meeste reumatologen gezien als een pijnstoornis. Andere medisch specialisten zien fibromyalgie eerder als een psychosomatische stoornis omdat er in het lichaam geen oorzaak gevonden kan worden van de pijn; een biomarker ontbreekt. Een biomarker is een stof in het lichaam die aangeeft dat iemand een ziekte heeft. Het ontbreken van biomarkers zorgt er vaak voor dat fibromyalgie-patiënten worden weggezet als aanstellers waardoor het onbegrip groot is. Een duidelijk voorbeeld hiervan is hoe het UWV met fibromyalgie-patiënten omgaat. Ook bij ons in het Fibrocentrum horen wij dagelijks hoe fibromyalgie-patiënten worstelen met het onbegrip vanuit hun omgeving.

Onbegrip diagnose

Het onbegrip is ontstaan doordat er geen bloedtesten, scans, x-rays of andere medische tests zijn waarbij fibromyalgie onomstotelijk kan worden bewezen. Daarom heeft de Amerikaans College van Reumatologie (ACR) in 1990 de criteria opgesteld om de diagnose van FM te kunnen stellen. Daarin hebben zij de nadruk gelegd op de tender points en wijdverspreide pijn in het lichaam. Twintig jaar later laten hebben ze deze benadering losgelaten en leggen ze de focus op de symptomen van de patiënten. Om deze symptomen in kaart te brengen is er een vragenlijst ontwikkeld, de Fibromyalgie Enquete Vragenlijst.

Het lastige van deze diagnosemethode is dat er geen gebruik wordt gemaakt van biomarkers. Op dit moment zijn er geen biomarkers voor FM bekend en moeten we het dus doen met de methode van de ACR.  Biomarkers voor fibromyalgie vinden is de heilige graag voor alle fibromyalgie-patiënten en daarom wordt er gelukkig over de hele wereld onderzoek gedaan naar mogelijke biomarkers.

Afweercellen

In 2015 heeft een medisch team in Japan onderzoek gedaan naar mogelijke biomarkers om FM, reumatische artritis RA en een groep van reumatische aandoeningen die wordt gekenmerkt door ontsteking van de wervelkolom en de gewrichten (SpA) te kunnen onderscheiden. De beoogde biomarkers zijn cellen die zeer belangrijk zijn voor het immuunsysteem namelijk de MAIT-cellen. Het team onderzocht de oppervlaktes van bloedcellen in de hoop om verschillen te vinden. Ze vergeleken voor dit onderzoek 26 fibromyalgie-patiënten, 21 patiënten met RA, 37 patiënten met SpA en 16 gezonde proefpersonen met elkaar.

De verschillen werden gevonden! Het team vond diverse eiwitten op de bloedcellen die uiteindelijk kunnen bijdragen aan het identificeren van fibromyalgie en onderscheid kunnen maken tussen de andere reumatische aandoeningen. Voordat deze cellen kunnen worden gebruikt om fibromyalgie vast te kunnen stellen is er echter veel meer onderzoek nodig.

DNA-verschillen

Dr. Frances Williams heeft in Engeland vele tweelingen (één van de tweeling met fibromyalgie en de ander zonder fibromyalgie) onderzocht in de hoop om afwijkingen te vinden in hun DNA. Ongelofelijk maar waar, er blijken drie genen te zijn die afwijken. De onderzoeker vertelt dat de uiting van een gen tot een ziekte vele onbekende en ingewikkelde stappen kent. Het is dus niet zo dat als je deze veranderingen in je genen hebt dat je altijd fibromyalgie ontwikkelt. Wel wijst dit er op dat fibromyalgie erfelijk kan zijn en geeft het verdere hoop in het vinden van nieuwe biomarkers.

De toekomst

Italiaanse onderzoekers hebben in 2014 alle wetenschappelijke artikelen over mogelijke biomarkers voor fibromyalgie bestudeerd en zijn van mening dat er niet één enkele biomarker voor fibromyalgie aan te wijzen is. Dat komt omdat de klachten van fibromyalgie zo divers zijn en door zoveel factoren beïnvloed kunnen worden. Verder zijn de gepubliceerde onderzoeken vaak te klein van opzet waardoor het erg moeilijk is om uitspraken te kunnen doen over alle fibromyalgie-patiënten. Wel denken de onderzoekers door middel van grote groepen patiënten te onderzoeken uiteindelijk een aantal biomarkers te kunnen vinden.
Deze biomarkers kunnen vervolgens bijdragen aan een betere diagnose en behandeling.

Bronnen:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0121124

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165548

https://www.dovepress.com/biomarkers-in-fibromyalgia-a-review-peer-reviewed-article-CBF

Proclaimer: Wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier, zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren.