Home · Blog · Fibromyalgie Nieuws : Belastbaarheid en belasting bij Fibromyalgie
Belastbaarheid en belasting

Aan de Universiteit Leiden is een internetbehandeling ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Internetbehandelingen zijn in eerder onderzoek effectief gebleken in het verminderen van de impact van pijnaandoeningen op het dagelijks leven, zoals een afname van vermoeidheid en stress. Op dit moment wordt de behandeling onderzocht bij mensen met fibromyalgie en we zoeken deelnemers!

Belastbaarheid en belasting

De behandeling gaat over het vinden van balans tussen wat iemand kan doen (dit noemen we belastbaarheid) en wat iemand wil en moet doen van zichzelf en anderen (dit noemen we belasting). Door het hebben van pijn kun je meestal minder dan vroeger, je belastbaarheid is achteruitgegaan. Dat kan moeilijk zijn om mee om te gaan en het is zinvol om eens goed stil te staan bij een nieuwe balans.

Om zo optimaal mogelijk te functioneren dien je een evenwicht te vinden tussen je nieuwe (verminderde) belastbaarheid en de belasting die je van je lichaam vraagt. Grenzen negeren en de gewoonte hebben altijd maar door te gaan leidt vaak niet tot beter functioneren. Maar te veel toegeven aan de pijn, en daardoor activiteiten te veel vermijden ook niet. Op beide manieren kan er een neerwaartse spiraal ontstaan, waarbij je steeds meer beperkt raakt, de pijn steeds erger wordt, je vermoeidheid toeneemt en de belastbaarheid steeds verder afneemt.

Een belangrijk middel om evenwicht en balans te krijgen is het regelmatig afwisselen van rust en activiteit. In de behandeling in het onderzoek worden je handvatten gegeven hoe je een evenwicht kan vinden tussen rust en activiteiten en tussen belastbaarheid en belasting.

Interesse in deelname aan de behandeling?

De behandeling wordt nu aangeboden in het kader van onderzoek. Dit betekent dat je de gehele behandeling kan volgen en dat we je vragen daarbij een aantal vragenlijsten in te vullen. Zo kunnen wij onderzoeken wat voor effect de behandeling heeft bij mensen met fibromyalgie.

Voor meer informatie en aanmelden bij het onderzoek, kun je contact opnemen met Erica Souverein (psycholoog): e.souverein@fibrocentrum.nl of via 06 38 12 88 37; dinsdag tussen 12.00 en 13.00 uur en tussen 16.00 en 17.00 uur en woensdag tussen 16.00 en 17.00 uur. Bij geen gehoor kun je een bericht inspreken, je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.