Het UWV
Waar zouden we zijn zonder het UWV? Alleen al aan WW-uitkeringen en bijstandsuitkeringen gaat het UWV en DWI (Dienst Werk & Inkomen) in 2017 11 miljard euro uitgeven. Voor mensen die arbeidsongeschikt raken trekt het UWV 12,4 miljard uit. In totaal zal er in 2017 aan sociale zekerheid 78,5 miljard worden besteed. Kortom, val je uit door ontslag, door ziekte of door andere redenen dan biedt het UWV een vangnet.
Missie UWV
De missie van het UWV is dan ook om werk voor iedereen te bevorderen. Als werk onmogelijk is zorgt het UWV snel voor inkomen. Verder is het UWV naar eigen zeggen geïnteresseerd in mensen en worden ze met respect behandeld. Maar geldt dat wel voor iedereen?
Fibrocentrum in actie
In het Fibrocentrum horen we namelijk steeds meer verontrustende verhalen over het UWV. Het lijkt erop dat het UWV de impact op het werk ontkent die de chronische ziekte fibromyalgie kan veroorzaken. Meld je bij ons aan als jij ook deze ervaringen hebt gehad met het UWV! We willen namelijk in kaart brengen of dit een structureel verhaal is. Het kan natuurlijk niet waar zijn dat het UWV de diagnose van een medisch specialist in twijfel trekt en je doodleuk vertelt dat de pijn en vermoeidheid niet relevant is en dat je voor 100% kunt gaan werken.
Maar laten we bij het begin beginnen…
Fibromyalgie en arbeidsongeschiktheid
Val je tijdens je werk uit door de klachten die fibromyalgie kunnen veroorzaken en ben je minimaal twee jaar ziek, dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA valt uiteen in twee soorten uitkeringen, de IVA en de WGA.
De IVA-uitkering ontvang je als je tenminste 80% arbeidsongeschikt bent en er weinig kans op herstel is.
De WGA-uitkering ontvang je als je tijdelijk arbeidsongeschikt bent of tussen de 35 a 80 % bent afgekeurd.
De fibromyalgie specialist
Maar wie bepaalt dat je ziek bent en wie bepaalt je percentage arbeidsongeschiktheid? Je zou denken dat de reumatoloog en andere artsen dat bepalen. Je krijgt immers de diagnose fibromyalgie van de reumatoloog. Een reumatoloog is een medisch specialist die een universitaire opleiding heeft gevolgd. De opleiding tot reumatoloog duurt 6 jaar. Het bestaat uit een driejarige vooropleiding interne geneeskunde. Daarna volgt een driejarige opleiding reumatologie. De reumatoloog is dus de expert op het gebied van fibromyalgie. Wie anders dan de expert zou je inzetten om uitspraken te doen over de lichamelijke gesteldheid? Maar het UWV kiest liever een andere route.
Ontkenning impact fibromyalgie
Het UWV zet artsen en arbeidsdeskundigen in die werkzaam zijn bij het UWV om de mate van arbeidsongeschiktheid te bepalen. En hier wringt de schoen. Vaak krijgen we te horen dat er volgens hen geen arbeidsbeperkingen zijn en dat de mensen met fibromyalgie volledig kunnen werken. We kennen verhalen van onze cliënten die vertellen dat ze nota bene na bezwaar te hebben ingediend in de rechtszaal te horen krijgen dat er geen bewijs is voor hun pijn! Verschrikkelijk! Meld je bij ons aan als jij ook deze ervaringen hebt gehad met het UWV!
Actie erkenning fibromyalgie
Alleen door samen te werken en de verhalen van iedereen te bundelen kunnen we bereiken dat het UWV fibromyalgie met interesse en respect gaat behandelen. Geen enkele fibromyalgiepatiënt is hetzelfde. De één kan wel werken ondanks de klachten maar bij de ander zijn de klachten zo erg dat werken er echt niet meer in zit. Het Fibrocentrum streeft naar erkenning en een eerlijke behandeling van fibromyalgiepatiënten en hoopt door deze actie het UWV in te laten zien dat er anders met fibromyalgie omgegaan moet worden.
Bronnen:
Vele cliënten van het Fibrocentrum
Proclaimer: wij hebben onze uiterste beste gedaan om correcte informatie te verstrekken. Als u fouten constateert dan waarderen wij het zeer als u contact met ons opneemt doormiddel van het contactformulier zodat wij de fouten snel kunnen verbeteren.