Palexia en fibromyalgie onderzoek

Hoe moeten we omgaan met chronische pijn? Mensen met fibromyalgie worstelen hier dagelijks mee. De wetenschap blijft onverminderd doorgaan met onderzoek om hier een antwoord op te kunnen geven. Zo ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Pijn en het zenuwstelsel

Om effectieve medicijnen te kunnen ontwikkelen moeten we eerst begrijpen hoe pijn werkt. Een van de betere neurochirurgen ter wereld, Martijn Malessy (werkzaam bij het LUMC) vertelt in het programma Buitenhof boeiend over pijn. Vrij vertaald zegt hij het volgende:

“Pijn is een waarschuwing vanuit je zenuwen. Het waarschuwingssysteem wordt aangezet als er een prikkel van buiten of van binnen het lichaam ontstaat die voor gevaar kan zorgen. Er kunnen vele oorzaken zijn waardoor het alarmsysteem aangezet wordt. De pijn kan in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld door een ontsteking of slijtage. De pijn kan ook ontstaan door een gebeurtenis van buiten het lichaam door bijvoorbeeld een ongeval. De oorzaken van pijn zijn heel divers en de pijn heeft een sterk effect op het hele fijn opgebouwde zenuwstelsel.

Het ellendige is dat er bij veel mensen het alarmsysteem aan blijft staan. We weten helaas nog niet hoe we het alarmsysteem uit kunnen zetten. Het zenuwstelsel wordt hierdoor constant geactiveerd en daar is het zenuwstelsel niet voor gemaakt. De kleine kanaaltjes in het zenuwstelsel worden hoofdwegen en zorgen voor een kettingreactie aan veranderingen in het zenuwstelsel. Uiteindelijk wordt het zenuwstelsel steeds gevoeliger voor pijn en verergeren de klachten. Uiteindelijk kun je onvoorstelbaar beperkt worden door de pijn. Maar liefst 2 miljoen mensen lijden aan chronische pijn. De conclusie is helaas dat we de oplossing voor chronische pijn niet hebben.”

Doordat het doorgronden van chronische pijn zo ontzettend moeilijk is, is het ontwikkelen van effectieve medicatie een groot probleem. Maar mogelijk gloort er licht aan de horizon.

Palexia

De farmaceuten begonnen 200 jaar geleden met het ontwikkelen van medicijnen tegen pijn. Het begon allemaal met de ontdekking van Morfine. Morfine werd voor het eerst gemaakt in 1805 door de Duitser Friedrich Sertürner. Het lukte hem om als eerste het actieve bestanddeel van de papaverplant te isoleren.

Het duurde even voordat de medische wereld zijn uitvinding oppikte. Een Franse arts publiceerde in 1818 dat morfine ervoor zorgde dat de pijn afnam en dat je er beter van ging slapen. Daarna was het hek van de dam. Het farmaceutische bedrijf Merck verwierf in rap tempo een monopolie op het product waarna morfine stevig ingeburgerd raakte in het behandelen van pijnklachten. Sindsdien zijn er vele pijnstillers ontwikkeld die morfine als uitgangspunt hebben. De nieuwste variant hiervan is Palexia dat in 2010 werd geïntroduceerd door farmaceut Grünenthal.

De artsen van het LUMC vermoeden dat Palexia bij kan dragen aan het verminderen van de pijn veroorzaakt door fibromyalgie. Het Fibrocentrum hoopt dat dit middel zal leiden tot pijnverlichting. De studie is inmiddels afgerond waardoor het LUMC geen nieuwe proefpersonen zoekt voor het Palexia-onderzoek.