Home · Blog · Fibromyalgie Nieuws : Onderzoek Fibromyalgie en Ketamine
Onderzoek Fibromyalgie en Ketamine Fibrocentrum

Dr. Duffield was zo trots als een pauw. Hij had niet durven dromen dat zijn apotheek in Detroit zou uitgroeien tot ’s werelds grootste en meest innovatieve farmaciebedrijf ter wereld. Maar toch was dat precies wat er gebeurde.

Parke-Davis and Company

Het begon allemaal in 1860 met de verkoop van diverse middeltjes tegen spierpijn, gewrichtspijn, darmproblemen, ontstekingen en vermoeidheid. Vooral de pijnstillers vlogen de deur uit waardoor Dr. Duffield de mogelijkheid kreeg om zijn apotheek steeds verder uit te breiden. In 1866 kwam hij in contact met de succesvolle zakenman C. Parke en later met de talentvolle Davis die beiden partner van zijn farmaceutisch bedrijf werden en uiteindelijk in 1875 het bedrijf zouden omdopen tot Parke-Davis and Company.

Kwaliteit

De farmaceutische fabrieken hadden in die tijd een groot probleem. Ze wisten niet hoe ze ervoor konden zorgen dat er in elke pil de juiste dosering zat. Dat was natuurlijk levensgevaarlijk en daarom zochten de huisartsen de meest betrouwbare pillendraaiers. Davis was slim en had door dat dit de speerpunt van zijn bedrijf moest zijn; betrouwbare medicatie produceren zodat elke huisarts in Amerika zijn pillen zou voorschrijven. In 1879 was het dan zover, ’s werelds eerste gestandaardiseerde medicatie rolde uit de fabriek. De betrouwbaarheid van zijn medicatie werd alsmaar beter, zeker toen hij unieke controlenummers op elk doosje plakte zodat de herkomst, testen en ingrediënten konden worden achterhaald (pas in 1962 werd dit in Amerika voor alle medicatie verplicht gesteld!).

Nieuwe medicatie

Davis liet zijn wetenschappers de hele aardbol afreizen naar diverse inheemse gebieden waardoor ze een verscheidenheid aan medicinale planten binnen haalden die vervolgens konden worden verkocht als geneeskrachtige pillen. Parke-Davis and Company ontwikkelden door de jaren heen op deze manier een hele rits aan nieuwe medicatie. In de jaren 50 pikten wetenschappers van het bedrijf een Duitse studie op uit 1926 waar de werking van een nieuw medicijn werd omschreven. Ze merkten op dat het gebruikt kon worden als pijnstiller of verdovingsmiddel en in 1959 kwam het middel op de markt als PCP.
PCP was niet zo’n succes want het had hele nare bijwerkingen zoals hallucinaties en woedeaanvallen. Na twee jaar werd het middel verboden.

Ketamine

De wetenschappers lieten het er niet bij zitten en bouwden PCP net zo lang om totdat er een middel tot stand kwam met andere bijwerkingen. In 1962 was het hun gelukt. PCP was omgezet in Ketamine en klaar om de markt te bestormen. Het duurde echter nog acht jaar voordat het goed werd gekeurd voor mensen. Sindsdien is het vooral in gebruik als narcosemiddel maar het wordt ook getest voor aandoeningen zoals migraine, bipolaire stoornis, PTSS en OCD.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar Ketamine zoals het onderzoek van de Universiteit Groningen. Zij onderzoeken of Ketamine effect heeft bij Therapie Resistente Depressie. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) verricht onderzoek naar de hersenactiviteit bij fibromyalgiepatiënten die ketamine toegediend hebben gekregen. Ben je geïnteresseerd en zou je mee willen doen? Hieronder lees je hoe je je kunt aanmelden!

“Wij zijn in het LUMC gestart met een onderzoek naar de effecten van het medicijn ketamine op hersenactiviteit met MRI, de SOKET studie. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar rechtshandige vrouwen tussen de 18 en 45 jaar oud zijn die lijden aan fibromyalgie, die een standaard anticonceptiepil gebruiken, en nog niet eerder ketamine hebben gebruikt.

Duur:

Het onderzoek is verdeeld over 2 dagen, met minstens 1 maand ertussen. Een onderzoeksdag duurt ongeveer 6 uur, in totaal bent u dus ongeveer 12 uur aanwezig. Vóór aanvang van het onderzoek krijgt u een medische keuring en volgt er een trainingssessie om u bekend te maken met de metingen.

Omschrijving:

Het onderzoek vindt plaats in het LUMC (Leiden). U krijgt op de onderzoeksdagen ketamine of een placebo (een nepmiddel) toegediend via een infuus. De duur van de medicatie toediening bedraagt 40 minuten. Tijdens de studiedag vinden er testen plaats in de MRI-scanner. Verder wordt u gevraagd om enkele vragenlijsten in te vullen en een aantal testjes op de computer uit te voeren.

Specifieke omstandigheden:

Als u wilt deelnemen aan deze studie mag u 1 dag voorafgaand aan elke onderzoeksdag helemaal geen alcohol meer gebruiken. Het gebruik van chocolade, cola, koffie of thee is vanaf 1 dag voor en tijdens de onderzoeksdagen niet toegestaan. Roken is tijdens de onderzoeksdagen niet toegestaan. Bovendien mag u niet meer dan 5 sigaretten/sigaren per dag te gebruiken. Het gebruik van medicatie is niet toegestaan, of alleen in overleg. U mag geen metaal in uw lichaam hebben (bijvoorbeeld: pacemaker, metaalsplinters in het oog, kunstheup, niet te verwijderen piercings, etc.) als u wilt deelnemen aan deze studie.

Voor volledige deelname aan het SOKET onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 200.

Mocht u interesse hebben in het onderzoek of heeft u hier nog vragen over dan horen wij graag van u.”

Met vriendelijke groeten namens het pijn-onderzoeksteam,

Mischa de Rover en Monique van Velzen
pijnonderzoek@lumc.nl