Ik ben niet gek

“Je ziet er helemaal niet ziek uit!” Hoe vaak krijg je die naar je hoofd geslingerd? Deze opmerking en vele anderen hebben mij jarenlang laten geloven dat ik gek was. Zelfs een reumatoloog stuurde mij 10 jaar geleden weg: “Meisje, je bent nog veel te jong voor fibromyalgie. Ga maar gewoon naar een psycholoog.” Ik ben niet gek. Ik heb pijn. Maar goed, dan moet er toch een andere oorzaak zijn. Maar erkennen dat het tussen mijn oren zit, deed ik niet.

Behandelingen

Jarenlang heb ik vele soorten -logen en therapeuten gezien. Elke keer dacht ik het probleem gevonden te hebben. Alle oplossingen leken te werken… Voor een tijdje. 10 Jaar en 2 kinderen later, was ik het beu. Ik ben 32 jaar en ik stap nog stijver uit bed dan mijn oma van 82. Om me heen zie ik mensen fietsen, hardlopen, boksen, voetballen. Ik ben al buiten adem als ik me aankleed. Hoezo zit dit tussen de oren?

Onderzoek

Inmiddels had ik de keuze gemaakt om van huisarts te wisselen. Deze beste man liet mijn bloed op van alles testen. Ah!! Best een aardig vitamine D tekort. Problem solved! Stootkuur vitamientjes erin en ik droomde al van een pijnloze toekomst. Na een aantal weken moet je je bloed weer laten testen.Vragend naar de uitslag, hoor ik het de assistente nog zeggen: “Ja, alle waarden zijn nu goed, je bent genezen!” Maar ik heb nog steeds pijn. Er is niets verbeterd of zelfs verminderd. Dus lichtelijk geïrriteerd vroeg ik om een nieuwe afspraak bij de huisarts. Hij stuurde me door naar een reumatoloog.

Diagnose

De reumatoloog liet mijn pijnloze toekomst-droom al snel uiteen spatten. Met welke klacht ik ook kwam, op de afdeling reumatolgie kan je sowieso niet genezen. Maar hij wilde graag met mij verder kijken of dit “beestje” een naam kon krijgen. Die naam werd uiteindelijk fibromyalgie.

Om leren gaan met pijn

Je wereld zou kunnen instorten maar de mijne kreeg juist kleur. Ik kan nu veel gerichter naar behandelingen zoeken. Ik ben zelfs gelukkiger dan eerst. Wat is er mooier dan jezelf beter leren kennen, op wat voor manier dan ook? Baal ik dat ik chronisch ziek ben? Natuurlijk. Maar 1 ding is duidelijk: Ik ben niet gek!

Column Mandy

Mandy van Dalen - van Engelen