
Dr. Duffield was zo trots als een pauw. Hij had niet durven dromen dat zijn apotheek in Detroit zou uitgroeien tot ’s werelds grootste en meest innovatieve farmaciebedrijf ter wereld. Maar toch was dat precies wat er gebeurde.
Parke-Davis and Company
Het begon allemaal in 1860 met de verkoop van diverse middeltjes tegen spierpijn, gewrichtspijn, darmproblemen, ontstekingen en vermoeidheid. Vooral de pijnstillers vlogen de deur uit waardoor Dr. Duffield de mogelijkheid kreeg om zijn apotheek steeds verder uit te breiden. In 1866 kwam hij in contact met de succesvolle zakenman C. Parke en later met de talentvolle Davis die beiden partner van zijn farmaceutisch bedrijf werden en uiteindelijk in 1875 het bedrijf zouden omdopen tot Parke-Davis and Company.
Kwaliteit
De farmaceutische fabrieken hadden in die tijd een groot probleem. Ze wisten niet hoe ze ervoor konden zorgen dat er in elke pil de juiste dosering zat. Dat was natuurlijk levensgevaarlijk en daarom zochten de huisartsen de meest betrouwbare pillendraaiers. Davis was slim en had door dat dit de speerpunt van zijn bedrijf moest zijn; betrouwbare medicatie produceren zodat elke huisarts in Amerika zijn pillen zou voorschrijven. In 1879 was het dan zover, ’s werelds eerste gestandaardiseerde medicatie rolde uit de fabriek. De betrouwbaarheid van zijn medicatie werd alsmaar beter, zeker toen hij unieke controlenummers op elk doosje plakte zodat de herkomst, testen en ingrediënten konden worden achterhaald (pas in 1962 werd dit in Amerika voor alle medicatie verplicht gesteld!).
Nieuwe medicatie
Davis liet zijn wetenschappers de hele aardbol afreizen naar diverse inheemse gebieden waardoor ze een verscheidenheid aan medicinale planten binnen haalden die vervolgens konden worden verkocht als geneeskrachtige pillen. Parke-Davis and Company ontwikkelden door de jaren heen op deze manier een hele rits aan nieuwe medicatie. In de jaren 50 pikten wetenschappers van het bedrijf een Duitse studie op uit 1926 waar de werking van een nieuw medicijn werd omschreven. Ze merkten op dat het gebruikt kon worden als pijnstiller of verdovingsmiddel en in 1959 kwam het middel op de markt als PCP.
PCP was niet zo’n succes want het had hele nare bijwerkingen zoals hallucinaties en woedeaanvallen. Na twee jaar werd het middel verboden.
Ketamine
De wetenschappers lieten het er niet bij zitten en bouwden PCP net zo lang om totdat er een middel tot stand kwam met andere bijwerkingen. In 1962 was het hun gelukt. PCP was omgezet in Ketamine en klaar om de markt te bestormen. Het duurde echter nog acht jaar voordat het goed werd gekeurd voor mensen. Sindsdien is het vooral in gebruik als narcosemiddel maar het wordt ook getest voor aandoeningen zoals migraine, bipolaire stoornis, PTSS en OCD.
Ketamine en fibromyalgie
De effecten van ketamine op fibromyalgie zijn ook wetenschappelijk onderzocht. In 2011 kwamen Nederlandse onderzoekers tot de conclusie dat het effect van pijnstilling op fibromyalgie maar twee uur duurde en daarom een inefficiënte manier is om de pijn te bestrijden. Een Franse studie uit 2007 vond bij ongeveer 65% van hun proefpersonen een daling van de pijn voor 50%. Ketamine heeft dus wel een effect. Het effect is kort en slaat bij een deel van de fibromyalgiepatiënten aan. Perfect is het nog lang niet. Er kleven nogal wat nadelen aan. Het toedienen van Ketamine kost veel geld en het effect is tijdelijk. Net zoals bij zoveel andere medicatie zijn er bijwerkingen bekend. Toch zou een behandeling van fibromyalgie met Ketamine in de toekomst interessant kunnen zijn maar voordat we tot deze conclusie kunnen komen is er nog veel onderzoek nodig.
Wil jij je laten behandelen zonder medicatie? Dan is het medisch wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden wellicht interessant. De Universiteit Leiden heeft een online cognitieve gedragsbehandeling ontwikkeld waarmee je zonder medicatie kunt werken aan je klachten. Als je mee wilt doen met dit onderzoek dan kun je je hier aanmelden!