Fibromyalgie Fog

Ik probeer overal de humor van in te zien. Zelfs als het fibromyalgie en de daarbij behorende klachten betreft. In deze column vertel ik je mijn ervaringen met Fibromyalgie Fog oftewel concentratieproblemen, vergeetachtigheid en verwardheid. Google eens op ‘fibro fog’ en lach je een bult om de grappige (maar vooral herkenbare!) quotes die voorbij komen. Zo heb je die hysterische paarse Minion die eigenlijk heel goed uitbeeldt hoe ‘fibro fog’ voelt.

Black-out

Hoewel die fog best irritant is, probeer ik er om te lachen. Mijn omgeving maakt er ook grappen over, zeggen dat het een “Mandy-ding” is als ik weer wat vergeet. Een tijd terug werd het minder leuk. Ik zat met een vriendin in de auto te kletsen en ineens, midden in een zin: alles zwart. Géén idee waar ik het over had of wat ik wilde gaan zeggen. Het gebeurt me wel vaker maar binnen 5 seconden weet ik het weer (en in die 5 seconden doe ik dan alsof ik heel genuanceerd nadenk). Maar nu bleef het weg. Gelukkig weet mijn vriendin van de fibromyalgie en durfde ik toe te geven dat het gesprek mij ontschoot. We moesten helemaal terug naar het begin om uit te pluizen wat ik wilde gaan zeggen.

Vergeetachtigheid

Het is net zoals een beginnende dementerende die weet dat hij of zij dingen gaat vergeten. Mijn oma had dat en het idee om die controle te verliezen is best heftig. Want je weet niet meer of je jezelf kan vertrouwen of op jezelf kan rekenen. Ik schrijf dus alles op, het liefst meteen. Op lijstjes, kalenders, agenda’s enzovoorts. Doe ik dat niet, dan wordt het ook niet opgeslagen. Zo ben ik eens vergeten op te schrijven dat bij m’n zoon op school een studiemiddag was en hij vanaf 12.00 uur vrij zou zijn. Belde de juffrouw om 12.10 met de vraag of iemand hem nog kwam halen. Mijn zoon is 5, en het is al driekwart jaar geleden maar geloof me, hij herinnert me er nog vaak aan.

Never a dull moment

Nu kan ik er wel om lachen maar toen het gebeurde voelde ik me extreem schuldig. Met fibromyalgie is het belangrijk om 3 stappen vooruit te denken. Dus inderdaad lijstjes maken, agenda’s bij houden en als ik in augustus ineens kerstplannen wil maken, doe ik het maar meteen.

En dan de uitdaging om elke dag er aan te denken je kalender te checken (deze heeft dan wel een strategisch plekje in huis!) Ik moet lachen om die laatste zin. Het is niet leuk om zo vergeetachtig te zijn maar ach, never a dull moment. Dan maar een Paarse Minion.

Column Mandy

Mandy van Dalen - van Engelen