Fibromyalgie klachten behandelen

Wat te doen bij fibromyalgie? Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat door het volgen van een multidisciplinaire fibromyalgie behandeling (fysiotherapeut, diëtiste en psycholoog) de klachten kunnen afnemen. De klachten zullen niet geheel verdwijnen maar zullen in het algemeen verminderen en stabiliseren. Dit wordt bereikt door gemotiveerd aan jezelf te werken en inzicht te krijgen in je lichaam, activiteiten en gedrag.

Online werkboek

Deze inzichten verkrijg je niet alleen door de behandelingen van onze professionals maar ook door ons online werkboek. Dit werkboek is ontwikkeld door de Universiteit Leiden en biedt handvatten om met pijn en vermoeidheid om te gaan. Het werkboek is erg breed opgezet. Zo vind je er dagboeken, ontspanningsoefeningen, theorie en opdrachten die je thuis vanachter je computer kunt uitvoeren. Het online werkboek zal als een rode draad door de behandeling lopen maar is uiteraard niet de enige hulp die we bieden.

Behandeling

We bieden uitsluitend persoonlijke behandelprogramma’s aan waardoor elke fibromyalgie behandeling uniek is en goed aansluit bij je klachten en agenda.

Bij het Fibrocentrum ga je (zo nodig) aan de slag met je fysiotherapeut, diëtiste en psycholoog. Verder hebben wij in ons netwerk goede contacten met holistische artsen, bindweefsel(fascia)- therapeuten en ergotherapeuten die bij de behandeling betrokken kunnen worden.

Fibromyalgie of weke delen reuma is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat de pijn en vermoeidheid blijvend is. De behandelingen van het Fibrocentrum zullen de pijn en vermoeidheid daarom niet wegnemen. Wel rapporteert een hoog percentage van onze cliënten aan het eind van de behandeling een afname van deze klachten.

Fibromyalgie behandeldoelen

Fibromyalgie of wekedelenreuma is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat de pijn en vermoeidheid blijvend zijn. De fibromyalgie behandelingen van het Fibrocentrum zullen de pijn en vermoeidheid daarom niet wegnemen. Wel rapporteert een hoog percentage van onze cliënten aan het eind van de behandeling een afname van deze klachten.

Het Fibrocentrum werkt vanuit een positief mensbeeld. Welke vaardigheden, krachten en hulpbronnen bezit jijzelf al? Door de focus op je kwaliteiten te leggen en deze uit te breiden wordt het voor jou gemakkelijker om je behandeldoelen te bereiken. We leren je hoe je het beste de pijn en vermoeidheid kunt benaderen. Een belangrijk onderdeel van de weke delen reuma behandeling is dan ook om de signalen van het lichaam op te merken en ernaar te handelen. Je leert daarnaast vaardigheden en technieken om je activiteiten beter in balans te brengen. Hierdoor wordt je belastbaarheid vergroot.

Het centrum

Het Fibrocentrum is te vinden op de bovenste etage van Sportcity De Vlietlijn. Op dezelfde etage zijn de fysiotherapeuten te vinden waar wij nauw mee samenwerken. Verwacht dus niet een privé kliniek of ziekenhuis. Wat je wel van ons mag verwachten zijn oprechte behandelaren die weten dat de pijn en vermoeidheid niet tussen de oren zit en samen met jou er alles aan doen om je situatie te verbeteren. We zijn oprecht geïnteresseerd, invoelend, menselijk en met het hart op de goede plaats. Persoonlijke aandacht is waar het bij ons om draait. Ook jouw verhaal mag gehoord worden en we nemen graag de tijd om je klachten in kaart te brengen. Voor ons ben je geen nummertje en we zullen je altijd ondersteunen met tips en advies. Je staat er niet alleen voor!

Verwijzingen huisarts of medisch specialist

Kies je voor de volledige behandeling dan heb je een verwijzing voor de psycholoog en diëtiste nodig. Het is belangrijk dat de huisarts of medisch specialist op de verwijzing vermeldt dat het om de basis GGZ gaat met vermoeden van een stoornis. Voor de diëtiste gaat het om dieetadvies bij reumatische ziekten. Voor fysiotherapie is geen verwijzing nodig.

Behandelingstraject van het Fibrocentrum

  • Verwijzing van de (huis)arts voor de basis GGZ en diëtiste aanvragen en meenemen naar het eerste gesprek met de psycholoog (de intake).
  • Voor de intakes ontvang je een online vragenlijst
  • Je behandelplan wordt opgesteld aan de hand van de intake en vragenlijst.
  • Het behandelplan wordt besproken in ons team en na telefonisch contact met de cliënt goedgekeurd door de GZ-psycholoog.
  • We bespreken met jou het behandelplan waarna je het bij goedkeuring ondertekent.
  • Het online cognitief gedragstherapeutisch werkboek wordt geactiveerd waardoor je elke dag thuis kunt werken aan de pijn en vermoeidheid.
  • Afspraken met de fysiotherapeut, diëtist en psycholoog worden ingepland.
  • Afhankelijk van je situatie wordt er een arts, fasciatherapeut en/of ergotherapeut aan je behandeling toegevoegd.

Lees meer over Fibromyalgie

Maak een afspraak

Maak een afspraak en krijg weer grip op de pijn en vermoeidheid