Fibromyalgie klachten behandelen

Wat te doen bij fibromyalgie? Uit wetenschappelijke onderzoeken is bekend dat het volgen van een fibromyalgie behandeling de klachten doet afnemen. De klachten zullen niet geheel verdwijnen maar zullen in het algemeen verminderen en stabiliseren. Dit wordt bereikt door gemotiveerd aan jezelf te werken en inzicht te krijgen in je lichaam, activiteiten en gedrag. Aan de hand van je behandeldoelen die worden opgenomen in je behandelplan van onze fibromyalgie behandeling, werk je aan een betere toekomst.

Hoe ziet de behandeling van fibromyalgie eruit?

We gaan samen met jou een behandelplan schrijven aan de hand van de intakes met de psycholoog en fysiotherapeut. Vragenlijsten worden ingezet om in kaart te brengen welke lichamelijke en emotionele klachten er zijn en hoe je daar mee omgaat. Met deze informatie kunnen we in combinatie met de intakegesprekken een gericht behandelplan schrijven die jouw persoonlijke situatie zo goed mogelijk omschrijft. Vervolgens bespreken we welke waardevolle doelen je hebt. We maken deze doelen zo realistisch en praktisch mogelijk zodat er een grotere kans is dat je ze kunt bereiken. Voor de aanvang van de fibromyalgie behandeling is het noodzakelijk om een verwijzing van de huisarts te hebben voor de basis GGZ. Voor de fysiotherapie is geen verwijzing nodig.

Ons fibromyalgie behandelingstraject

  • Verwijzing van de huisarts voor de basis GGZ aanvragen en meenemen naar het eerste gesprek met de psycholoog (de intake).
  • Onderzoek bij de fysiotherapeut (hiervoor is geen verwijzing nodig).
  • Na de intakes ontvang je online de vragenlijsten die voor en na de behandeling worden afgenomen.
  • Je behandelplan wordt opgesteld aan de hand van de intakes en de uitkomsten van de vragenlijsten.
  • Het behandelplan wordt besproken in ons team en goedgekeurd door de GZ-psycholoog.
  • We bespreken met jou het behandelplan waarna je het bij goedkeuring ondertekent. Dit wordt de behandelovereenkomst genoemd.
  • Daadwerkelijke start van de behandeling.
  • Afspraken met de diverse professionals worden gepland.
  • Na zes en na twaalf weken vinden er respectievelijk tussen- en eindevaluaties plaats waarvan de rapportages naar de huisarts verzonden worden.

Fibromyalgie behandeldoelen

Fibromyalgie of wekedelenreuma is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat de pijn en vermoeidheid blijvend zijn. De fibromyalgie behandelingen van het Fibrocentrum zullen de pijn en vermoeidheid daarom niet wegnemen. Wel rapporteert een hoog percentage van onze cliënten aan het eind van de behandeling een afname van deze klachten.

Het Fibrocentrum werkt vanuit een positief mensbeeld. Welke vaardigheden, krachten en hulpbronnen bezit jijzelf al? Door de focus op je kwaliteiten te leggen en deze uit te breiden wordt het voor jou gemakkelijker om je behandeldoelen te bereiken. We leren je hoe je het beste de pijn en vermoeidheid kunt benaderen. Een belangrijk onderdeel van de weke delen reuma behandeling is dan ook om de signalen van het lichaam op te merken en ernaar te handelen. Je leert daarnaast vaardigheden en technieken om je activiteiten beter in balans te brengen. Hierdoor wordt je belastbaarheid vergroot.

De professionals

Bij het Fibrocentrum werk je aan je behandeldoelen onder begeleiding van professionals zoals een fysiotherapeut, gewichtsconsulent, chiropractor en psycholoog. We bieden uitsluitend persoonlijke behandelprogramma’s aan waardoor elke fibromyalgie behandeling uniek is en goed aansluit bij je behandeldoelen. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle bovenstaande professionals worden ingezet.

De GZ-psycholoog is je hoofdbehandelaar en draagt zorg voor een voorspoedige ontwikkeling van de fibromyalgie behandeling. Er vindt op gezette tijden overleg plaats tussen de samenwerkende professionals. Op deze manier bieden we kwaliteitsbewaking en kunnen we tijdig bijsturen zodat je behandeling zich optimaal ontwikkelt.

Onderzoek

Voordat het traject van start gaat vragen we je of je toestemming wilt geven om mee te doen aan het onderzoek naar fibromyalgie. Als je toestemming geeft dan kunnen we de resultaten van de vragenlijsten die we aan het begin en aan het eind van het traject bij je afnemen gebruiken voor onderzoek. We geven de resultaten aan de universiteit van Leiden zodat zij de resultaten kunnen analyseren. Op deze manier hopen we de ziekte fibromyalgie beter te leren begrijpen en kunnen we een effectiever fibromyalgie behandelingen ontwikkelingen.

Lees meer over Fibromyalgie

Maak een afspraak

Maak een afspraak en krijg weer grip op de pijn en vermoeidheid